This was my dinner for last night.I planned to cook Pucuk Ubi Masak Lemak + Sambal Tumis Ikan Kembong,but end up with another menu, because suddenly I felt so lazy to fry the fish.So,I decided to go for Masak Lemak Cili Padi Ikan Kembung Pucuk Paku + Terung Goreng Sambal.
Recipe as below:-
MASAK LEMAK CILI PADI IKAN KEMBUNG PUCUK UBI
- 3 ulas bawang merah(blend)
- 3 ulas bawang putih(blend)
- 15 cili padi(blend)
- kunyit hidup(sebesar ibu jari)(blend)
- 1 batang serai(blend)
- halia (blend)
- garam & gula secukup rasa
- seikat pucuk ubi
- 2 asam keping
- daun kunyit(optional)
- 1 kotak kecik santan
- 2-3 sudu minyak masak
Cara-cara:-
- Tumiskan bahan2 yang diblend sehingga masak dan sedikit kering.
- Santan sekotak di campurkan dengan sedikit air,then masukkan kedalam tumisan tadi.Kacau selalu supaya santan sebati.Gunakan api perlahan.
- Apabila mendidih,masukkan ikan dan pucuk ubi serta asam keping dan biar dia atas api sehingga masak.Lebih kurang 15-20 minit.
- Akhir sekali masukkan daun kunyit(optional) serta garam & gula secukup rasa.Tutup api dan sedia untuk dihidang.
TERUNG GORENG SAMBAL
- 2 batang terung saiz sederhana
- 2 batang cili merah/hidup
- 5 batang cili padi
- 2 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- belacan
- sedikit ikan bilis(x perlu sampai segenggam)
- 1 sudu sos tiram
- 2 sudu sos ikan
- garam secukup rasa
- minyak utk menumis
Cara-cara:-
- Tumbukkan kesemua bahan di atas kecuali minyak.
- Tumiskan kesemua bahan sehingga garing.Masukkan sos tiram & sos ikan.
- Masukkan sedikit air(agak2 kurang secawan).Biar sehingga mendidih.
- Masukkan terung dan biar sehingga masak.
*Tips:-
Kalau xnak terung menjadi terlalu lembik,boleh deep fry terung terlebih dahulu.
Selamat mencuba semua :)
0 :: V.O.I.C.E.S :::
Post a Comment